Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί η μαγική μου στήλη έχει γενέθλια! Η γιορτή του πρώτου θερισμού, που είναι γνωστή με την ονομασία Lughnasadh ή και Lunasa ήταν ανέκαθεν ξεχωριστή για μένα και γι’ αυτό και αποφάσισα να ξεκινήσω τη στήλη αυτή τέτοια ημερομηνία. Πέρσι είχαμε φτιάξει τις Αυγουστιάτικες κούκλες που κάνουν στις Σλάβικες χώρες οι γυναίκες. Ελπίζω να τις φροντίζετε και να σας φροντίζουν!
Φέτος το κεντρικό θέμα μας θα είναι η θυσία! Αν και ασχοληθήκαμε και στο Beltaine με την έννοια της θυσίας, ως κάτι που αφήνουμε πίσω για να περάσουμε την πύλη, εδώ θα προσεγγίσουμε τη θυσία από άλλη σκοπιά. Είναι η θυσία ενός ανθρώπου για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου! Η Πρώτη Θυσία είναι αυτή του Odin όπως κρεμιέται ανάποδα στο δέντρο και χάνει το ένα του μάτι για να αποκτήσει πρόσβαση στην Απαγορευμένη Γνώση, είναι η θυσία του Μάγου! Η δεύτερη θυσία είναι αυτή του Βασιλιά, του Ήλιου, του John Barleycorn, του Αρχετυπικού Πατέρα για τα παιδιά του.
Στο φεστιβάλ της πρώτης συγκομιδής λοιπόν, όλο το στάρι έχει θεριστεί και έχουμε αλωνίσει και έχουμε αποθηκεύσει το στάρι και έχουμε αλέσει τον καινούργιο σπόρο και με αυτό το αλεύρι γίνεται το πρώτο ψωμί με τη νέα σοδειά! Όλη η ουσία του Ήλιου, όλη η δύναμη, όλη η ευλογία έχει φωλιάσει μέσα στον ιερό αυτό σπόρο και εμείς ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε τελετουργικό ψωμί και να κοινωνήσουμε αυτή τη δύναμη, αυτή την ευλογία.
Ετοιμαστείτε λοιπόν για να λερώσουμε τα χέρια με ζυμαράκι και να μυρίσει το σπίτι!
Το σχήμα που θα δώσουμε στο ψωμί μας θα είναι αυτό ενός ανθρώπου, ενός άντρα με Ηλιακά χαρακτηριστικά.
Σκεφτείτε άρα έναν δυνατό, εγκάρδιο άντρα, σκεφτείτε ηλιακά σύμβολα! Θα τα αποτυπώσουμε στο ψωμί μας!
Υλικά:
- 1 κούπα γάλα
- 1/2 κούπα βούτυρο
- 1 κούπα ζάχαρη
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 3 κουτ. σούπας χλιαρό νερό
- 4 αυγά χτυπημένα
- 6 2/3 κούπες αλεύρι
- 1 χτυπημένο κρόκο αυγού για το άλειμμα
- ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς για τη διακόσμηση.
Εκτέλεση:
Αναμείξτε τη μαγιά με 1 κουταλιά ζάχαρη και το χλιαρό νερό.
Θερμάνετε ελαφρά το γάλα με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Μόλις αναμειχτούν καλά αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
Κάντε ένα βουναλάκι με το αλεύρι και φτιάξτε έναν λάκκο στο κέντρο. Μέσα εκεί ρίξτε το μείγμα της μαγιάς και ανακατέψτε καλά με το αλεύρι. Αφήστε το σκεπασμένο να ξεκουραστεί 20 λεπτά.
Ρίξτε στο ζυμάρι το μείγμα των υγρών και το ξύσμα λεμονιού. Ζυμώστε καλά, πασπαλίστε με λίγο αλεύρι και αφήστε το σκεπασμένο να ξεκουραστεί άλλα 45 λεπτά.
Ζυμώστε ακόμη μια φορά και χωρίστε τη ζύμη σε 10 μέρη αν θέλετε να κάνετε μικρά ανθρωπάκια ή σε λιγότερα αν θέλετε να κάνετε μεγαλύτερα. Πλάστε κάθε ένα σε σχήμα ανθρώπου. Τοποθετήστε σε ταψί με λαδόκολλα και αλείψτε με τον κρόκο.
Μπορείτε να διακοσμήσετε κατά βούληση με τα ξερά φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.
Ψήστε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο (170 βαθμούς Κελσίου) για 15 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν ή περισσότερο αν επιλέξατε να κάνετε μεγαλύτερα ανθρωπάκια. Αφού τα φωμάκια κρυώσουν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στο τελετουργικό σας!
Βρείτε μια ώρα της ημέρας όπου θα είστε άνετοι να έρθετε σε επαφή με τον ήλιο. Πάρτε μαζί σας το ψωμάκι και ένα μαχαίρι, αυτά είναι τα βασικά μας υλικά! Όμως, αν έχετε την ευχέρεια να πάρετε και κάποια ηλιακά σύμβολα για τον στολισμό του βωμού σας ακόμη καλύτερα. Ένα όμορφο ύφασμα για να τα βάλετε πάνω θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο.
Αν είστε στην πόλη, το πάρκο ίσως είναι μια καλή επιλογή, ενώ αν έχετε τη δυνατότητα να βρεθείτε στην ύπαιθρο ακόμη καλύτερα ή ακόμη και το μπαλκόνι σας θα ήταν ένα καλό μέρος για να στήσετε τον βωμό σας αν δεν μπορεί να βρεθεί κάτι άλλο.
Το πιο σημαντικό κομμάτι του τελετουργικού είναι η έκθεση του ψωμιού στον Ηλιο, η σύνδεσή του με την Ηλιακή ποιότητα. Χρησιμοποιήστε λόγια από την καρδιά σας. Νιώστε την μεγαλοσύνη και τη θέρμη του. Σηκώστε ψηλά το ανθρωπάκι να νιώστε την ουσία του Ήλιου να περνάει μέσα στο ψωμένιο σώμα του.
Αφήστε τώρα το ψωμί και πάρτε το μαχαίρι. Το μαχαίρι είναι το δρεπάνι της Θεάς, του Αρχετυπικού Θηλυκού. Εκείνη μυεί στα μυστήρια του Θανάτου και της Ζωής, εκείνη διαχειρίζεται τη ροή της ενέργειας. Νιώστε την στο κράτημα του χεριού σας καθώς σφίγγετε το μαχαίρι. Εκείνη γνωρίζει τι πρέπει να γίνει και εσείς κοινωνείτε αυτή τη γνώση.
Μπήξτε το μαχαίρι στην καρδιά του ψωμένιου ανθρώπου και μετά κόψτε το σε κομμάτια και φάτε το αργά. Κάθε μπουκιά είναι και μια δόση θεϊκής δύναμης, ζωτικότητας, δημιουργικότητας, φως! Κρατήστε μια μπουκιά ψωμί, τρίψτε την σε ψίχουλα και σκορπίστε την στο χώμα. Αν είστε σε μπαλκόνι ρίξτε το σε μια γλάστρα. Έτσι μοιράζεστε με τη σειρά σας αυτή την ευλογία και με άλλα πλάσματα.
Με το τελετουργικό αυτό η εποχή του Φθινοπώρου, από αγροτική σκοπιά έχει έρθει. Πλέον ως και το Samhain οι καρποί συλλέγονται, αποθηκεύονται και οι άνθρωποι προετοιμάζονται για το σκοτεινό μισό του έτους. Παράλληλα απολαμβάνουν τη γενναιοδωρία της φύσης και γεύονται τους καρπούς των κόπων τους.
Ημερολογιακά βέβαια το Φθινόπωρο θα μπει την πρώτη του Σεπτέμβρη και αστρονομικά με τη Φθινοπωρινή Ισημερία. Κάθε ένα σύστημα όμως μετρά με άλλο γνώμονα. Όπως και να ‘χει, εγώ θα σάς προσκαλέσω να φτιάξετε το Ψωμί του Πρώτου Θερισμού και να συνδεθείτε με την μαγεία της εποχής!