Ο Ερμής: Φταίει για Όλα; Ίσως και Όχι
Πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει με τον Ερμή όταν φαίνεται να κινείται ανάποδα και αναστατώνει τη ροή των πραγμάτων. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως ανάδρομος Ερμής, δημιουργεί συχνά σύγχυση και προβληματισμό.
Ο Ερμής είναι ο πλησιέστερος πλανήτης στον Ήλιο και η ανάδρομη κίνησή του είναι μια οπτική ψευδαίσθηση που συμβαίνει τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο. Αυτό τον κάνει να φαίνεται σαν να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη συνηθισμένη. Το φαινόμενο είναι παρόμοιο με αυτό που παρατηρούμε όταν ένα αυτοκίνητο προσπερνά ένα άλλο: το αργότερο όχημα φαίνεται να κινείται προς τα πίσω. Όλοι οι πλανήτες δείχνουν να κινούνται ανάδρομα από τη Γη σε διάφορα σημεία των τροχιών τους, καθώς περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο με διαφορετικές ταχύτητες.
Μια οπτική απεικόνιση της ανάδρομης πορείας του Ερμή όπως αυτή αποτυπώνεται για το 2020:
Η παρατήρηση του ανάδρομου Ερμή έχει γίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια και πολλοί αστρολόγοι το συνδέουν με την αύξηση προσωπικών προβλημάτων. Παρόλο που η σύγχρονη επιστήμη μπορεί να προβλέψει τον καιρό – αν και όχι πάντα με απόλυτη ακρίβεια – και μπορούμε να βρούμε απαντήσεις στις περισσότερες ερωτήσεις μας μέσω της τεχνολογίας, η αστρολογία συνεχίζει να κατευθύνει τους ανθρώπους σε θέματα όπως ο ρομαντισμός, η φιλία και η επαφή μας με την τεχνολογική εξέλιξη που τόσο έχει σαρώσει τους τελευταίους αιώνες την ανθρωπότητα, τα οποία συχνά νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως.
Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με το Google Trends, οι αναζητήσεις για «γενέθλιο χάρτη» και «αστρολογία» έφτασαν σε υψηλά πενταετίας το 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, μια εποχή έντονης αβεβαιότητας.
Ο Δρ. Nicholas Campion, καθηγητής κοσμολογίας και πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας Trinity Saint David, αναφέρει ότι το φαινόμενο του ανάδρομου Ερμή παρατηρήθηκε για πρώτη φορά κατά τον τελευταίο αιώνα π.Χ., αλλά η ερμηνεία του δεν ήταν πάντα η ίδια με τη σημερινή. Στους μεσαιωνικούς χρόνους, όταν κάποιος προσπαθούσε να απαντήσει σε μια ερώτηση μέσω ενός αστρολογικού χάρτη και ο Ερμής ήταν ανάδρομος, αυτό θεωρούνταν σημάδι ότι η απάντηση ήταν αρνητική ή ότι κάτι ήταν απίθανο να συμβεί.
Μόνο τον 20ό αιώνα, στην αγγλόφωνη αστρολογία, η ανάδρομη κίνηση του Ερμή άρχισε να σημαίνει «καθυστερήσεις», ειδικά από τη δεκαετία του 1980 και μετά. Σύγχρονοι αστρολόγοι που πιστεύουν στην επιρροή του ανάδρομου Ερμή θεωρούν ότι αυτό σημαίνει ότι τα σχέδια μπορεί να καθυστερήσουν ή ότι είναι κακή στιγμή για να ξεκινήσει κάτι νέο.
Σύμφωνα με τον Δρ. Campion, ο ανάδρομος Ερμής δεν είχε πάντα την ίδια σημασία που έχει σήμερα στην αστρολογία: «Ήταν πάντα ένα μικρό φαινόμενο στην αστρολογία, χωρίς τη μεγάλη σημασία που του αποδίδεται σήμερα».
Αυτή την φορά παρατηρούμε πως ο Ερμής ξεκινά τα ξημερώματα Δευτέρας 5 Αυγούστου και ολοκληρώνει στις 29 Αυγούστου την πορεία του όπου θα περάσει από τις φαινομενικές στάσεις στην αρχή και στο τέλος ενώ όταν θα βρεθεί με την Πανσέληνο θα είναι σε ανάδρομη κίνηση.
Έτσι οδηγούμαστε σιγά σιγά και σε αυτή την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο όπου θα διαβάσετε περισσότερα την επόμενη βδομάδα! Μείνετε συντονισμένοι, μην ξεχνάτε να μας ακολουθείτε στα social και να κάνετε εγγραφή στο newsletter μας.
+ There are no comments
Add yours