Σκωτία παγανισμός

Σκωτία & Παγανισμός

Σκωτία & Παγανισμός

Το ξέρατε πως στην Σκωτία, ο Παγανισμός έρχεται 4ος στην σειρά των Θρησκειών που ασπάζονται;

Πώς όμως προέκυψε ο αριθμός αυτός και γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι γίνεται στην Σκωτία; Σίγουρα δεν μας αφορά που παρομοιάζουν το Εδιμβούργο ως την Αθήνα του Βορρά αλλά σίγουρα μας αφορά το πώς μια ιδιαίτερα χριστιανική χώρα έχει αρχίσει να αλλάζει τόσο δραστικά σε τόσα πολλά και διαφορετικά ζητήματα, ένα εξ αυτών και το θρησκευτικό.

Τον Μάη που μας πέρασε το BBC παρουσίασε αποτελέσματα από την απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2022 σχετικά με τις θρησκείες που ακολουθούν οι Σκωτσέζοι και τα αποτελέσματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά συγκριτικά με την προηγούμενη απογραφή του 2012.

αποτελέσμα απογραφής σκωτια παγανισμός

Το πρώτο συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι πως υπάρχει μια σταθερή μείωση των όσων δηλώνουν Χριστιανοί όπου το 2001 έφτανε το 65% των κατοίκων ενώ τώρα είναι κάτω από το 40%.

Ταυτόχρονα υπάρχει μια δυναμική αύξηση των Άθεων – Αγνωστικιστών που δηλώνουν πως δεν ακολουθούν κάποιο θρησκευτικό μονοπάτι με το ποσοστό να αυξάνεται από το 28% το 2001 στο 52% (περίπου) οπότε η αύξηση αυτή πλησιάζει το 24%, περίπου όσο το ποσοστό όσων δεν δηλώνουν Χριστιανοί, σωστά;

Πάμε να δούμε τα νούμερα άλλη μια φορά όπως μας τα δίνει αναλυτικά η έρευνα και η παρουσίαση από το BBC:

αποτελέσμα απογραφής σκωτια παγανισμός

Το ενδιαφέρον και το καινούργιο στον παραπάνω πίνακα είναι πως ο Παγανισμός μετρήθηκε για πρώτη φορά ως ξεχωριστό θρησκευτικό μονοπάτι και δεν εντάχτηκε στο «άλλες θρησκείες» η οποία αποτελεί μια επιλογή με πολλές άλλες μικρότερες θρησκείες στην ομπρέλα της.

Είναι η πρώτη απογραφή που διαφαίνεται για πρώτη φορά η αύξηση των Παγανιστών τόσο στην Σκωτία όσο και Ευρωπαϊκά γιατί ως τώρα υπάρχουν αναφορές σε παγανιστικές κοινότητες αλλά δεν υπάρχουν επίσης απογραφές που να αποτυπώνουν τους αριθμούς αυτούς.

Στην Ελλάδα για παράδειγμα τα στοιχεία αυτά συγκεντρώνονται από τα ληξιαρχεία και το μητρώο πολιτών και ενώ μεγάλο ποσοστό απέχει από θρησκευτικές δραστηριότητες ή συμμετέχει στις σημαίνουσες όπως Ανάσταση λόγω κοινωνικών υποχρεώσεων, η πλειονότητα συνεχίζει να φαίνεται πως είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Στην Σκωτία, τα αποτελέσματα αυτά έχουν οδηγήσει ήδη σε συζητήσεις για την αλλαγή του εκπαιδευτικού υλικού ώστε να συμπεριλαμβάνονται περισσότερες πληροφορίες και μαθήματα. Στην Ελλάδα ακόμα προσπαθούν να διαθέσουν το εναλλακτικό μάθημα για όσους έχουν απαλλαγή από το μάθημα θρησκευτικών καθώς ενώ ήταν να υπάρχει εναλλακτική από το 2022, με επαλαμβανόμενες καθυστερήσεις, η πρώτη σχολική περίοδος που θα έχει διαθέσιμη εναλλακτική επιλογή είναι το 2024-2025. Βέβαια θα πρέπει να φτάσουμε τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη για να δούμε αν θα υλοποιηθεί η δέσμευση αυτή και ποιοι καθηγητές θα κριθούν ικανοί βάσει ειδικότητας να το διδάξουν.

Μην ξεχνάμε πως στην ελληνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γυμναστές αναλαμβάνουν μαθήματα Επαγγελματικής Κατάρτισης χωρίς κάποια ειδική εκπαίδευση μόνο και μόνο για να συμπληρώσουν ώρες διδασκαλίας.

Φταίνε οι ίδιοι; Φταίνε οι Διευθυντές; Φταίει το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα; Το μόνο σίγουρο είναι πως οι αριθμοί δεν ψεύδονται. Τα στατιστικά συμπεράσματα που μπορούμε να εξάγουμε από τις απογραφές που γίνονται κάθε δεκαετία, μας βοηθούν να στοιχειοθετούμε μια καλύτερη εικόνα της κοινωνίας και των αναγκών της.

Η Σκωτία μίλησε και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο μέλλον.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα συμπεράσματα από το BBC από όπου προέρχονται οι εικόνες εδώ: https://www.bbc.com/news/articles/czddp0j488qo 

Ενώ μπορείτε να δείτε τα επικαιροποιημένα στοιχεία της απογραφής για την Σκωτία για το 2022 εδώ:

https://www.scotlandscensus.gov.uk/2022-results/scotland-s-census-2022-demography-and-migration/

Ίσως σε ενδιαφέρει

Έγραψε επίσης

+ There are no comments

Add yours