Banshees: Πλάσματα του Αλλόκοσμου

banshee death omenΗ γυναίκα που θρηνεί σε στοιχειωμένους νεραiδοχώρους λέγεται Banshee. Οι αναφορές στο τόσο ιδιαίτερο αυτό Αλλοκοσμικό πλάσμα φτάνουν πίσω στο 1380 κ.χ. και δεν αποκλείεται η ύπαρξή τους να συνδέεται με το πανάρχαιο έθιμο των μοιρολογιστρών!

Η κραυγή της Banshee είναι προάγγελος θανάτου και καθηλώνει όποιον την ακούσει. Η συχνότητά της κραυγής παγώνει το αίμα και τρομοκρατεί τους θνητούς. Άλλοτε εμφανίζεται ως πανέμορφη κόρη, άλλοτε ως μεγαλοπρεπής γυναίκα και άλλοτε ως τρομερή γραία. Το ύψος μιας Banshee μπορεί να είναι είτε αφύσικα μεγάλο είτε αρκετά μικρό (1- 4 πόδια), όσο θα περίμενε κάποιος να είναι ένα ξωτικό.

Συνήθως έχει μακριά κόκκινα, μαύρα ή ασημόχρυσα μαλλιά, λυτά, να ανεμίζουν στον άνεμο, ενώ άλλες φορές εμφανίζεται τα χτενίζει με μια χτένα. Ντύνεται με γκρίζο ή λευκό μανδύα, πάνω από ένα πράσινο φόρεμα και έχει το κεφάλι της καλυμμένο με κουκούλα, ενώ κάποιες φορές μπορεί να εμφανίζεται μαυροντυμένη και με ένα μαύρο βέλο να καλύπτει το πρόσωπό της. Το δέρμα της Banshee είναι χλωμό και τα μάτια της είναι κόκκινα και πρησμένα από το κλάμα. Κάποιες φορές η επαφή με το πλάσμα αυτό δεν είναι καθόλου οπτική και γίνεται αντιληπτή μόνο από τις τρομακτικές τις κραυγές.

banshee irish faeΣυχνά κάνει την εμφάνισή της τη νύχτα και ειδικότερα όταν κάποιος πρόκειται να πεθάνει. Στην Γαελική παράδοση το πνεύμα μιας Banshee δεν είναι καθόλου κακοπροαίρετο. Αντιθέτως θρηνεί για τον επικείμενο θάνατο του ανθρώπου και προειδοποιεί́ τους αγαπημένους του. Αν μάλιστα ο μελλοθάνατος βρίσκεται μακριά από το σπίτι του, τότε η Banshee θα είναι αυτή που θα φέρει πρώτη την είδηση στην οικογένεια, αρκετά πιο πριν η ίδια είδηση τους βρει με κάποιον άλλον τρόπο.  

banshee fae cry deathΟι Banshees όμως μπορεί να είναι και κακεντρεχείς και να απολαμβάνουν την είδηση του θανάτου που μεταφέρουν και να διασκεδάζουν με αυτήν. Στην περίπτωση αυτή είναι γεμάτες οργή και θυμό και δε θρηνούν για το μελλοθάνατο. Η Παράδοση λέει πως στην περίπτωση αυτή οι Banshees ήταν κάποτε γυναίκες που θανατώθηκαν βίαια ή και άδικα και έκτοτε προφητεύουν τον θάνατο των μελών της οικογένειας στην οποία ανήκαν οι δράστες.

Μπορεί κάποιος να συναντήσει τις Banshee είτε σκυφτά κάτω από ένα δέντρο να αλυχτούν σπαρακτικά είτε να πετάνε κάτω από το φεγγάρι θρηνώντας γοερά. Κάποιες φορές παρουσιάζονται να κρατούν ένα δοχείο γεμάτο αίμα. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως τα πλάσματα αυτά ξεπλένουν στο νερό αιματοβαμμένα ρούχα των ανθρώπων που πρόκειται να πεθάνουν. Συνδέονται επίσης στενά με την , καθώς μπορούν να την καλούν με τις κραυγές τους ή και να τη συνοδεύουν, ταξιδεύοντας στο πλευρό της.

Ο θρύλος λέει πως αν πολλές Banshees κάνουν ταυτόχρονα την εμφάνισή τους τότε αναμένεται ο θάνατος κάποιου πολύ σημαντικού ατόμου. Ενώ υπάρχει και η πεποίθηση πως στην Ιρλανδία οι Banshees θρηνούν για το θάνατο αποκλειστικά και μόνο πέντε παλιών Ιρλανδικών οικογενειών:  O’Neills, O’Connors, O’Briens, Kavanaghs και O’Gradys.

Είναι γενικά αποδεκτό πως οι Banshees λειτουργούν ως αγγελιοφόροι θανάτου και δεν προκαλούν οι ίδιες τον θάνατο. Είτε επιθυμούν να συμπονέσουν τον νεκρό και να θρηνήσουν για εκείνον και την οικογένεια, είτε έχουν λόγους να χαρούν και να λάβουν ικανοποίηση από τον επικείμενο θάνατο δεν παύσουν να φέρνουν σε δύσκολη θέση τους εν ζωή συγγενείς και να σπέρνουν τον τρόμο με τα νέα που κουβαλούν. Είναι αλήθεια πως ο θάνατος, αν και αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο προορισμό κάθε ανθρώπου, μας πιάνει κάθε φορά απροετοίμαστους! Ίσως επειδή δεν ζούμε τόσο παράφορο όσο θα μπορούσαμε!

Πηγές:

  •  Encyclopaedia BritannicaCeltic Folklore: Banshee.. Retrieved 11 June 2020
  • Dictionary of the Irish Languagesíd, síth
  •  Briggs, Katharine (1976). An Encyclopedia of Fairies. Pantheon Books. pp. 14–16. ISBN 0394409183.
  •  Fanshawe, Herbert Charles (1907). The Memoirs of Ann, Lady Fanshawe. London
  •  Chaplin, Kathleen (2013). “The Death Knock”. New England Review, vol. 34, no. 1. pp. 135–157. JSTOR 24243011.
  • Wilde, Jane (1887). Ancient Legends, Mystic Charms, and Superstitions of Ireland (Vol. 1). Boston: Ticknor and Co.
  • O’Brien, John (1768). Focalóir Gaoidhilge Sax-Bhéarla. Nicolas-Francis Valleyre, Paris.
  • Koch, John T. (1 January 2006). Celtic Culture: A Historical Encyclopedia. ABC CLIO. p. 189. ISBN 9781851094400OCLC 644410117
  • Lysaght, Patricia; Bryant, Clifton D.; Peck, Dennis L. (15 July 2009). Encyclopedia of death and the human experience. SAGE. p. 97. ISBN 9781412951784OCLC 755062222

Ίσως σε ενδιαφέρει

Έγραψε επίσης

+ There are no comments

Add yours