Gerald Brosseau Gardner

Gerald Gardner – ο «πατέρας» της Wicca. Γνωστός στην Μαγική Τέχνη ως Scire, γεννήθηκε στο Blundellsands, στο Lancashire της Αγγλίας, στις 13 Ιουνίου 1884.

Ας ξεκινήσουμε με μια σύντομη αναφορά στα βιογραφικά του στοιχεία (σύντομο είναι αυτό, πιστέψτε με…).

Βιογραφικό 

gerald Gardner Wicca Ως έφηβος, κι ενώ ζούσε στην Κεϋλάνη, έμαθε τα πάντα για την καλλιέργεια του τσαγιού. Το 1904 «μυήθηκε» στον κόσμο του καουτσούκ που τότε αποτελούσε σημαντικό εμπόριο, δουλεύοντας σε φυτείες της Κεϋλάνης και του βόρειου Μπόρνεο, εργασία που διατήρησε για πολλά χρόνια. Εργάστηκε επίσης ως δημόσιος υπάλληλος στην Βρετανική Μαλάγια (μια από τις ομοσπονδίες που έπειτα αποτέλεσαν την Μαλαισία), δουλεύοντας στα τελωνεία, ενώ υπήρξε και ελεγκτής καταστημάτων που εμπορεύονταν το όπιο – θέση που αποδείχθηκε αρκετά κερδοφόρα για τον ίδιο.

Αν αναρωτιέστε τι δουλειά είχε αυτός ο Βρετανός κύριος σε εκείνα τα μέρη, είναι απλό: πρόκειται για τότε αποικίες του Βρετανικού στέμματος…

Το 1927 ο πατέρας του Gardner αρρώστησε βαριά, έτσι επέστρεψε στην Αγγλία για να βρίσκεται κοντά του. Με το που βρέθηκε στα βρετανικά εδάφη, άρχισε να ερευνά τον πνευματισμό και τις μεντιουμικές τεχνικές. Άλλωστε, εκείνη την περίοδο οι επικλήσεις πνευμάτων (séances) ήταν ακόμα αρκετά δημοφιλείς στην Αγγλία. Στις 28 Ιουλίου 1927 ο Gardner γνωρίζει ένα μέντιουμ και το ίδιο βράδυ γνωρίζει την Dorothea Frances Rosedale, την γυναίκα που παντρεύτηκε μόλις 19 μέρες αργότερα.

Μαζί, επέστρεψαν στην Μαλάγια. Πού αλλού ταξίδεψε ο Gerald Gardner; Η λίστα είναι εκτενής: Αίγυπτος, Παλαιστίνη, Κίνα, Καμπότζη, Φιλιππίνες, Ελλάδα, Τουρκία, Ουγγαρία, Γερμανία, Κύπρος, Δανία… Α! Επίσης στην Πορτογαλία και στις Κανάριες Νήσους όταν ήταν παιδάκι.

Γιατί βρέθηκε, σε πρώτο πλάνο, τόσο μακριά από την Αγγλία ο πατέρας της Wicca και τι αποκόμισε στην πραγματικότητα από αυτά του τα ταξίδια; Αυτό θα το δούμε σύντομα, παράλληλα με τον αστρολογικό του «χάρτη».

wicca magick toolsΟ Gardner είχε πολλά ενδιαφέροντα και αξιοποιούσε όποια ευκαιρία του δινόταν για να αποκτήσει εμπειρίες ζωής και γνώσεις! Τον μάγευε η λαογραφία, η ανθρωπολογία και η αρχαιολογία, οι αυτόχθονες φυλές που συναντούσε στα ταξίδια του, ακόμα περισσότερο τα έθιμα, οι τελετές και τα όπλα τους. Ταυτόχρονα, όσο βρισκόταν στην Κεϋλάνη, μυήθηκε στον Τεκτονισμό.

Ένα από τα όπλα που κέρδισε την προσοχή και τον θαυμασμό του από την πρώτη στιγμή ήταν το kris, ένα τελετουργικό ξιφίδιο με καταγωγή από την Ινδονησία.

Από το 1936, 52 ετών, ο Gardner είχε πλέον τυπικά επιστρέψει στην Αγγλία. Λέω τυπικά επειδή είχε κάποια μπρος-πίσω, ταξιδεύοντας αναγκαστικά πάλι σε χώρες με ευνοϊκότερο κλίμα προς την ευαίσθητη κατάσταση του αναπνευστικού του, κάτι που θα εξετάσουμε στην συνέχεια. Είχε πρώτα συμβουλευθεί γιατρό για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, ο οποίος του είχε προτείνει την λύση του… γυμνισμού. Αρχικά ο Gardner ήταν διστακτικός με την ιδέα, όμως ήθελε να δοκιμάσει αυτή την πιθανή λύση. Και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην έρευνά μας: ο Gardner, σε κάθε περίπτωση, αγαπούσε ιδιαίτερα την επαφή με την φύση. Ο γυμνισμός, τον οποίο αρχικά έκανε σε ειδικό κλαμπ, όχι μόνο του έδινε την αίσθηση της θεραπείας, τον βοήθησε να κάνει νέες φιλίες και αν δικτυωθεί στην γενέτειρα χώρα του.

Την ίδια χρονιά χρειάστηκε να πάει στην Κύπρο, φοβούμενος τον κρύο Αγγλικό χειμώνα. Όταν πια επέστρεψε στην Αγγλία, το 1937, κατοικούσε με την σύζυγό του στο Highcliffe όπου εντάχθηκε σε μια ομάδα Ροδόσταυρων. Τον Σεπτέμβριο του 1939 βρέθηκε σε μια τελετή μύησης του coven “New Forest”, στην οικία της “Old Dorothy” Clutterbuck. Εκεί άκουσε τις λέξεις Wicca (αρσενικού γένους) και Wicce (θηλυκού), τις οποίες και αναγνώρισε ή εξέλαβε ως την λέξη για την «μάγισσα» στην ΠαλαιοΑγγλική/Αγγλοσαξονική.

Παρακαλώ προσέξτε: ο Gardner ως εδώ ζει, μαζεύει εμπειρίες και πληροφορίες. Πάντα τον ενδιέφερε το απόκρυφο, οι τελετουργίες, η λαογραφία, όμως τώρα βρίσκεται στο σημείο που ξεκινά την πρακτική του στη Μαγεία, την Wicca. Το 1938, σε ηλικία 54 ετών. Για τα επόμενα χρόνια συνέχισε την πρακτική του με το coven “New Forest”.

Το 1947 ο Gardner φτιάχνει το δικό του coven, ζώντας πλέον στο Herefordshire. Η Wicca, όπως κατά πολύ είναι διαδεδομένη σήμερα, είχε μόλις ξεκινήσει. Και για εμάς ήρθε η ώρα να περάσουμε στον χάρτη του.

Ο αστρολογικός «χάρτης» του Gerald Gardner

astrology gardner wiccaΕνώ έχουμε ημερομηνία γέννησης του Gerald Gardner, δυστυχώς δεν υπάρχει ώρα γέννησης. Χωρίς ξεκάθαρα στοιχεία, κάποιος θα μπορούσε ν’ αμφιβάλει και για την εγκυρότητα της ημέρας γέννησης. Όμως η Σελήνη στον Υδροχόο ταιριάζει στο προφίλ του. Επιπλέον, σημαντικές χρονιές-σταθμοί στην ζωή του μαρτυρούν μέσω τεχνικών πρόβλεψης ότι η μέρα είναι μάλλον σωστή.

Η λέξη χάρτης λοιπόν έχει μπει σε εισαγωγικά σε κάποιες περιπτώσεις, εξαιτίας ότι χωρίς ώρα γέννησης δεν έχουμε ωροσκόπο, δεν έχουμε οικοθεσία και αρκετά σημαντικά στοιχεία. Όμως ακόμα κι έτσι, το προφίλ του Scire καθρεπτίζεται εξαιρετικά!

Ο Gerald Gardner ήταν ένας άξιος εκπρόσωπος των Διδύμων! Με μια πολυαστρία στο μεταβλητό ζώδιο του Αέρα, Ήλιο – Κρόνο – Χείρωνα – Πλούτωνα, ίσως και Ερμή αν είχε γεννηθεί μετά το απόγευμα. Προσωπικά αρέσκομαι να βλέπω τον Ερμή στο τέλος του Ταύρου, όπως τον άφησα στον χάρτη που μοιράζομαι εδώ μαζί σας.

Ο Ερμής

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τον Ερμή, που είναι το Α και το Ω για όλους τους Διδύμους. Ο Ερμής στον Ταύρο δίνει ένα νου που λειτουργεί ήρεμα και προσεκτικά, υπομονετικά και χωρίς βιασύνη. Καθώς είναι έτοιμος ν’ αλλάξει ζώδιο και να περάσει στον τόπο κυβέρνησής του, τους Διδύμους, ήδη αφήνει πίσω του την όποια αργή και μονόπλευρη νοητική λειτουργία, που ενίοτε καταλογίζουν στον Ερμή του Ταύρου. Είναι προικισμένος με ευστροφία, προσαρμοστικότητα, και μια κάποια πονηριά που άψογα ταιριάζει στον Gardner καθώς είχε χαρακτηριστεί από κάποιους ως … κατεργάρης (trickster).

Παρόμοια ενέργεια δίνει το τρίγωνο του Ερμή με τον Ουρανό από την Παρθένο, που από μόνο του δείχνει ένα άτομο ευφυές, ευρηματικό, με ταλέντο στα επιχειρηματικά και την επικοινωνία. Πρόκειται για έναν νου που κατανοεί και βλέπει τις συνδέσεις μεταξύ ύλης, νόησης και πνεύματος!

Ταυτόχρονα, ο Ερμής οδεύει προς σύνοδο με τον Πλούτωνα, πολλαπλασιάζοντας την ευφυία. Ήρθε όμως η στιγμή να γνωρίσουμε το παιδί Gerald Gardner. Φτάνοντας στα 52 του χρόνια, μια καθόλου τυχαία χρονιά για τον ίδιο από αστρολογική σκοπιά, το παιδί αυτό έβαλε όλες τις πληροφορίες και εμπειρίες του μπροστά του, σε βιβλία που έγραψε, σε έναν μαγικό κύκλο – και έλαμψε!

Αν και από ιδιαίτερα εύπορη οικογένεια, ο Gerald είχε από ανεπαρκή ως καθόλου εκπαίδευση. Ήταν το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας και από μικρούλης περνούσε περισσότερο χρόνο με την παραμάνα του, την Ιρλανδή Josephine “Com” McCombie, παρά με τους γονείς του. Ο Γκάρντνερ είχε έντονες κρίσεις άσθματος και ο βαρύς, κρύος χειμώνας στο Lancashire δυσκόλευε πολύ την υγεία του. Έτσι, η παραμάνα του ανέλαβε να ταξιδέψει μαζί του σε μέρη με ηπιότερο κλίμα. Σε ηλικία μόλις 4 ετών, η αγαπημένη του «Com» τον πήγε σε διάφορες χώρες της Μεσογείου κι από εκεί βρέθηκαν μαζί στην Ασία και στην Κεϋλάνη.

Η υγεία του Gardner ήταν ευάλωτή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, κι αυτό αποτυπώνεται στον χάρτη ως εξής:

  • Η ανοιχτή σύνοδος του Ερμή με τον Ποσειδώνα – του έδωσε την περιέργεια και φυσική κλίση προς το απόκρυφο, τον… βάφτισε και λίγο μέσα στην λάσπη, ώστε πραγματικά εκτιμούσε να είναι γειωμένος και σε επαφή με την φύση. Φαντασία, διαίσθηση, αντίληψη, με το τίμημα όμως της εύθραυστης υγείας που τον δυσκόλεψε αρκετές φορές στην ζωή του. (Extra τεχνική επιρροή, ο Ερμής ήταν ανάδρομος λίγες μέρες πριν την γέννηση του Gerald. Μπήκε σε ορθόδρομη πορεία ενώ βρισκόταν σε σύνοδο με τον Ποσειδώνα, όπου και κόλλησε όλα τα καλά, μα και τα κακά του Ποσειδώνα.
  • Ο Άρης της μαχητικότητας και της σωματικής ενέργειας στην Παρθένο βρίσκεται σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα και τον Χείρωνα στους Διδύμους. Δείχνουν ένα άτομο που έχει απόθεμα ενέργειας, έχει ανάγκη να κάνει πράγματα, όμως εξαντλείται εύκολα, ίσως από λάθος προγραμματισμό, επιπολαιότητα, ενθουσιασμό, υπερεκτίμηση των δυνάμεών του. Λόγω της πολυαστρίας στους Διδύμους, ο Gardner ήταν μάλλον σε διαρκή πνευματική-νοητική λειτουργία, γεγονός που άδειαζε τις μπαταρίες χωρίς να το πάρει είδηση.

Το τρίγωνο του Ερμή με τον Ουρανό, συνδυαστικά με την σύνοδο Ερμή-Πλούτωνα δείχνουν επίσης ένα άτομο που ξέρει να διαχειρίζεται τον λόγο, να κάνει πλάνα και συμφωνίες. Έχει ευφυή και ευρηματικό νου, πειθώ – γιατί όχι και μια χαρισματική ευκολία για μυθοπλασίες! Οι ίδιες όψεις ευνόησαν τον Gardner να μάθει γραφή και ανάγνωση, όντας τυπικά αυτοδίδακτος.

Ο Ήλιος και η Σελήνη

Ο Αέρας σε αυτό τον χάρτη είναι τόσο μα τόσο δυνατός, ώστε πλήρως εξηγεί πώς τον Gardner ταξίδευε εδώ κι εκεί! Γιατί δεν είναι μονάχα η πολυαστρία με τον Ήλιο στους Διδύμους – είναι και αυτή η εκπληκτική Σελήνη στον Υδροχόο! Αμ και επικοινωνιακός, με δίψα για νέες πληροφορίες, γνωριμίες και γνώσεις (ο Ήλιος του), αμ και επιλεκτικός, εκκεντρικός, έχοντας ανάγκη μόνος να επεξεργάζεται δεδομένα, ιδέες και πιθανές δημιουργίες (Σελήνη στον Υδροχόο)!

Δε νομίζω ότι χρειάζεται ν’ αναφέρουμε παραπάνω στοιχεία για τον Ήλιο στους Διδύμους. Όμως είναι άξιο αναφοράς πως ο Ήλιος βρίσκεται σε τετράγωνο με τον Ουρανό, δείχνοντας την ανάγκη για ανεξαρτησία, την δίψα για πρωτοπορία, για να δημιουργήσει κάτι δικό του. Ταυτόχρονα, η όψη αυτή δείχνει έναν αρκετά νευρικό άνθρωπο, με ευαίσθητο νευρολογικό σύστημα. Καθώς οι Δίδυμοι σχετίζονται με τους πνεύμονες και την αναπνοή, είναι ένας ακόμη δείκτης του αναπνευστικού προβλήματος. Τέλος, το τετράγωνο Ήλιου-Ουρανού δίνει έναν αντισυμβατικό άνθρωπο, όμως πολύ όμορφα έρχονται άλλες συνθήκες του «χάρτη» να τονίσουν τον σεβασμό και την αγάπη για τις παραδόσεις.

Η Σελήνη στον Υδροχόο βρίσκεται σε τρίγωνο με τον Κρόνο στους Διδύμους. Εδώ βλέπουμε πώς η νόηση ψάχνει στον χρόνο και στον χώρο για στοιχεία, πληροφορίες και μνήμες που δεν είναι άμεσα φανερά στα μάτια άλλων ανθρώπων.

Κοιτάξτε… οι όψεις προσωπικών πλανητών με τον Κρόνο συχνά φέρουν μια πικρή γεύση σαν είμαστε παιδιά και έφηβοι. Δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που μας φταίει, δεν ξέρουμε γιατί υπάρχει μια αίσθηση μοναξιάς ή σκληρότητας που δεχόμαστε από τους άλλους. Όμως όταν ένα άτομο δουλεύει με τον εαυτό του, παραμένοντας προσηλωμένο στους στόχους του, έρχεται η στιγμή που ανταμείβεται για τον κόπο και την επιμονή του.

Έτσι και το τρίγωνο Σελήνης – Κρόνου δείχνει την τάση να μπουν δομές και όρια στα συναισθήματα, ώστε το άτομο σταδιακά να κινηθεί προς τις όποιες φιλοδοξίες του. Υπήρχε μια αλλόκοτη ψυχική ασφάλεια για τον Γκάρντνερ, κι ενώ την στερήθηκε από το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον, πιστεύω ότι την έλαβε από άτομα τριγύρω του – μαζί και με τον σεβασμό τους.

Να θυμηθούμε πως ο Γκάρντνερ συνέλλεξε με πολλή προσοχή, ενθουσιασμό και αγάπη όσα στοιχεία και πληροφορίες βρέθηκαν στον διάβα του, αξιοποιώντας τα ως «δικά του» πολύ αργότερα στην ζωή – αυτά είναι τα «αργά», μακροπρόθεσμα δώρα του Κρόνου.

Όμως! Υπάρχει και μια άλλη πλευρά του Ήλιου και της Σελήνης, πέραν του ψυχολογικού. Το δίπολο αυτό δίνει πληροφορίες για τους γονείς, έτσι κι εδώ οι μαρτυρίες είναι πολύ ενδιαφέρουσες! Ο Ήλιος είναι σε ανοιχτή σύνοδο με τον Κρόνο – ο πατέρας είναι αυστηρός και το παιδί δεν κατάφερε να λάβει τρυφερότητα από αυτόν. Μπορεί ο Gardner να έφυγε μακριά από οικογένεια και πατρίδα λόγω της υγείας του, όμως ο πατέρας του έδειξε σε διάφορες περιπτώσεις ότι δεν πίστευε αρκετά στον υιό του, μήτε τον στήριξε αληθινά οικονομικά. Μόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του, κατάφερε ο Gardner να έχει πρόσβαση στην οικογενειακή περιουσία.

Κι απ’ την άλλη, έχουμε την Σελήνη ως μητέρα. Καθώς μεγάλωσε στο πλάι της Com, της παραμάνας του, εδώ βλέπω την Σελήνη κατά πολύ. Του έδωσε τις ευκαιρίες και τους τρόπους να μάθει και ν’ αναπτυχθεί, του έδωσε αγάπη και φροντίδα, έβαλε κανόνες και δομές (Σελήνη σε τρίγωνο με τον Κρόνο), όμως η ίδια διαχώριζε την ζωή της και απολάμβανε να φλερτάρει εδώ κι εκεί (Σελήνη στον επαναστατικό και ελεύθερο Υδροχόο).

Εδώ τελειώνει το Α’ μέρος. Προσεχώς, έπεται η συνέχεια στα όσα ο «χάρτης» του Gerald Gardner μας αποκαλύπτει για αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα προσωπικότητα!

Βιβλιογραφία:

https://en.wikipedia.org/wiki/Gerald_Gardner

http://www.lukemastin.com/witchcraft/witches_gardner.html

Εικόνες:

  1. Gerald Gardner [Ruhrgur, CC0, via Wikimedia Commons]
  2. Τελετουργικό ξιφίδιο Kris [Πηγή: Wikimedia Commons, Collectie Wereldmuseum (v/h Tropenmuseum)]

 

Ίσως σε ενδιαφέρει

Έγραψε επίσης

+ There are no comments

Add yours