Μαγεία στον τροχό του έτους: Τελετουργικά Κέικς
Η ονομασία Φεβρουάριος- February έχει τις ρίζες της στο Λατινικό Februarius, το οποίο προέρχεται από τον όρο Februum, που σημαίνει εξαγνίζω. Το αρχαίο Ρωμαϊκό φεστιβάλ Ferbrualia κρατούσε ένα μήνα και εστίαζε τον εξαγνισμό και τον εξιλασμό των ανθρώπων.
Οι Αγγλοσάξονες ονόμαζαν τον αντίστοιχο μήνα Sol-monath, δηλαδή μήνα των κέικς επειδή κατά τη διάρκειά του προσφερόταν στους θεούς κέικς. Ο ίδιος μήνας ονομαζόταν από τους Σάξονες sprout-kale, μιας και βλάσταινε το λάχανο και η λαχανίδα. Επίσης οι Ουαλλοί έλεγαν τον Φλεβάρη ‘y mis bach, δηλαδή μικρό μήνα, λόγω της ιδιαιτερότητας του αριθμού των ημερών του.
Η περίοδος αυτή σχετίζεται επίσης με τη γέννα των αμνοερηφίων και κάποιοι μελετητές ερμηνεύουν την ονομασία Imbolc, το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα Κέλτικα φεστιβάλ, ως μέσα στην κοιλιά ( i mbolg ), αν και ο συσχετισμός αυτός δεν είναι καθολικά αποδεκτός και παραμένει ακόμη αντικείμενο έρευνας και διαφωνίας μεταξύ των μελετητών.
Όταν ο τροχός του έτους φτάνει στο Imbolc ξεκινάνε να ανθίζουν οι μυγδαλιές και κάποιο βολβοί στις γλάστρες, όπως οι νάρκισσοι, οι υάκινθοι και τα κυκλάμινα. Έχουμε φτάσει στην πρώτη Άνοιξη, αυτή που ξεπροβάλει μέσα από το ψύχος του σκληρού Χειμώνα! Αν και η μαγική εργασία που ξεκινήσαμε στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο με τη Marzanna συνεχίζεται, αυτό δεν μας εμποδίζει από το να κάνουμε παράλληλα κι άλλα μαγικά πραγματάκια.
Εμείς θα συνδυάσουμε το έθιμο προσφοράς κέικς με την τιμητική που έχει το γάλα την περίοδο αυτήν και θα φτιάξουμε ένα τελετουργικό κέικ γαλατένιο και αφράτο, λευκό σαν το χιόνι και γλυκό όπως η άνοιξη που έρχεται! Έχω πάρει τη συνταγή από τη Μεξικάνικη Παράδοση και η ονομασία αυτού είναι Tres Laches, δηλαδή τρία γάλατα! Πιο σημαντικό συστατικό σε μια τελετουργική συνταγή είναι η πρόθεση και η διάθεση! Μην ανησυχείτε όμως! Αν δεν το έχετε ξαναεπιχειρήσει θα το κάνουμε μαζί βήμα-βήμα!
Αρχικά συγκεντρώστε τα υλικά:
Για το κέικ:
- Ι κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κουτ. γλ. Baking powder
- ¼ κουτ. γλ. Αλάτι
- 5 μεγάλα αυγά διαχωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
- 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/3 κουπας πλήρες γάλα
- Λίγο βανίλια
Για το σιρόπι:
- 330ml γάλα συμπυκνωμένο (εβαπορέ)
- 400ml γάλα ζαχαρούχο συμπυκνωμένο
- ¼ κούπας πλήρης κρέμα γάλακτος
- 470 ml κρέμα για σαντιγί
- 3 κουτ.σουπ. άχνη ζάχαρη
- Λίγη βανίλια και κανέλα
Έτσι όπως έχετε αραδιασμένα το υλικά στον πάγκο εργασίας σας αφιερώστε λίγες στιγμές να τα κοιτάξετε και να νιώσετε πως ο συνδετικός ιστός μεταξύ τους είναι η αγάπη που υπάρχει στην καρδιά σας και η ευγνωμοσύνη προς τη ζωή και τα πνεύματα του τόπου και τους θεούς στους οποίους θέλετε να τα προσφέρετε. Νιώστε τη χρησιμότητα κάθε υλικού! Την ξεχωριστή θέση που έχουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε, τη γλύκα της ζάχαρης, τη σταθερότητα και τη θρέψη των δημητριακών, τη γοητεία των μπαχαρικών, τη συνεκτικότητα των αυγών και την απαλότητα του baking. Κάθε υλικό με τη σημασία του και να την αναγκαιότητά του στη σωστή αναλογία και αρμονία με τα υπόλοιπα για να φέρουν το επιθυμητό μαγικό αποτέλεσμα.
- Προθερμάνετε το φούρνο σε μέτρια ένταση. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε το αλεύρι, το αλάτι και το baking και σε δυο μικρότερα τα ασπράδια και τα κροκάδια.
- Προσθέστε τα ¾ της κρυσταλλικής ζάχαρη στα κροκάδια και χτυπήστε καλά να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέστε το πλήρες γάλα και τη βανίλια και συνεχίστε το χτύπημα.
- Ρίξτε το μείγμα αυτό στο μείγμα του αλευριού και ανακατέψτε ανάλαφρα και απαλά.
- Χτυπήστε καλά τα ασπράδια σε μαρέγκα και σταδιακά ρίξτε καθώς χτυπάτε το υπόλοιπο ¼ της ζάχαρης.
- Μοιράστε το μείγμα σε θήκες για ατομικά κεκάκια και ψήστε για περίπου μισή ώρα, μέχρι να βυθίζεται μια οδοντογλυφίδα και να βγαίνει στεγνή. Αφήστε τα κεκάκια να κρυώσουν εντελώς.
Τώρα θα φτιάξουμε το γαλατομείγμα!
- Σε ένα μικρό μπωλ ανακατέψτε το συμπυκνωμένο γάλα, το ζαχαρούχο γάλα και το φρέσκο ολόπαχο.
- Κάνετε με ένα πηρούνι τρυπούλες στο πάνω μέρος των κέικ και περιχύστε τα αργά σε δόσεις ώστε να προλαβαίνουν να τα απορροφούν.
- Βάλτε τα κέικς στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα, αλλά ακόμη καλύτερα όλη νύχτα.
- Στο μεταξύ ετοιμάστε τη σαντιγί χτυπώντας την κρέμα με την άχνη και τη βανίλια.
- Γαρνίρετε τα κέικς με τη σαντιγί και πασπαλίστε με την κανέλα.
Τα τελετουργικά κέικ μας είναι έτοιμα! Μπορείτε να τα προσφέρετε στις θεότητες με τις οποίες εργάζεστε και έχετε κάποια ιδιαίτερη σχέση ή στα Πνεύματα του τόπου ως κίνηση ευγνωμοσύνης. Αν δεν εργάζεστε με κάποια συγκεκριμένη θεότητα, αυτήν την εποχή έχουν την τιμητική τους η Ιρλανδική Brigid και η Γαελική Cailleah. Και φυσικά μπορείτε να τα καταναλώσετε τελετουργικά κατά τη διάρκεια εορτασμού του Imbolc.
Η προσφορά τροφής σε θεότητες και πνεύματα είναι μια τελετουργική πράξη με την οποία οι άνθρωποι επιδιώκουν την ενδυνάμωση της σύνδεσής τους με υπερφυσικά όντα από αρχαιοτάτων χρόνων. Το μεράκι με το οποίο θα ετοιμαστεί η προσφορά και η αγάπη με την οποία θα στολιστεί και θα προσφερθεί είναι τα πιο σημαντικά «συστατικά» της μαγικής αυτής συνταγής. Είναι σημαντικό να αναφερθεί στο σημείο αυτό πως οι τροφές που προορίζονται για προσφορά δεν πρέπει να καταναλώνονται, με το ίδιο σκεπτικό με βάση το οποίο δε θα τρώγαμε από το πιάτο στο οποίο έχουμε προφέρει σε έναν καλεσμένο μας. Αν η τελετή γίνει σε εσωτερικό χώρο, αφήνουμε την προσφορά για τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο στη διάθεση των τιμώμενων όντων και μετά τα εναποθέτουμε σε κάποιο σημείο στη φύση όπου μπορούν να αποικοδομηθούν. Αν η τελετή γίνει σε εξωτερικό χώρο τα αφήνουμε ως έχουν. Και στις δύο περιπτώσεις φροντίζουμε να μην ενοχλούν ή ρυπαίνουν.
Οι σχέσεις των ανθρώπων και των Αλλοκοσμικών πλασμάτων είναι τόσο ουσιαστική για την επιβίωση των ανθρώπων μέσα στις παγανιστικές και ανιμιστικές κοινωνίες, καθώς τα υπερφυσικά αυτά όντα γνωρίζουν πως να χειρίζονται τις δυνάμεις της φύσης ευεργετικά ή καταστροφικά για τον άνθρωπο. Όσον αφορά την τελετουργική κατανάλωση τροφής, έχει κι αυτή πολύ μακρά ιστορία. Η τροφή ευλογείται κατά τη διάρκεια της τελετής και οι συμμετέχοντες καταναλώνοντάς την κοινωνούν τις ευεργετικές υπερφυσικές ποιότητες με τις οποίες έχει εμποτιστεί η τελετουργική τροφή.
Θα λέγαμε πως η προσφορά και η κατανάλωση τροφής σε τελετουργικά πλαίσια είναι μια μαγική διαδικασία που συνδέει τον κόσμο της ύλης με αυτόν του πνεύματος και αντίστροφα. Εμείς έχουμε ετοιμάσει τον δικό μας γευστικό, μαγικό συνδετικό κρίκο και καθώς το Imbolc πλησιάζει θα τον χρησιμοποιήσουμε καταλλήλως και από καρδιάς!
+ There are no comments
Add yours