Η Θεά Morgana: Η Κυρά της Σελήνης και της Θάλασσας
Στη μυθολογία των αρχαίων Κελτών, η Θεά Morgana ήταν γνωστή ως μια ισχυρή και αινιγματική φιγούρα, που συνδέεται τόσο με την Σελήνη όσο και με τη θάλασσα. Την σέβονταν ως ένα σοφό και μαγικό ον, με την ικανότητα να αλλάζει σε διαφορετικές μορφές και να ελέγχει τις παλίρροιες και τα ρεύματα του ωκεανού.
Η Morgana συχνά απεικονιζόταν ως μια όμορφη γυναίκα με μακριά, κυμματιστά μαλλιά και ένα μαγευτικό βλέμμα που μπορούσε να κλέψει τις καρδιές όλων όσων την έβλεπαν. Λέγεται ότι διέθετε μια μυστικιστική αύρα και ακτινοβολούσε μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης που θα μπορούσε να απαλύνει ακόμα και την πιο ταραγμένη ψυχή.
Αλλά η Morgana δεν ήταν μόνο μια ήπια παρουσία που βοηθούσε στην ανάπτυξη του περιβάλλοντος γύρω της. Ήταν επίσης μια ισχυρή υπολογίσιμη δύναμη. Ως Θεά της θάλασσας, κυβερνούσε τα στοιχεία και μπορούσε να εξαπολύσει τη μανία των κυμάτων και των καταιγίδων. Η μαγεία της ήταν ισχυρή και η επιρροή της γινόταν αισθητή από όλους όσους ζούσαν κοντά στην ακτή.
Στον κελτικό κόσμο, η Morgana ήταν σεβαστή ως Θεά της Σοφίας και της Γνώσης και οι διδασκαλίες της ήταν περιζήτητες από εκείνους που επιθυμούσαν να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση των μυστηρίων της ζωής. Συνδέθηκε επίσης με τη Θεραπεία και με τον φυσικό κόσμο και οι ακόλουθοι της συχνά ζητούσαν τη βοήθειά της σε περιόδους ασθένειας ή αγωνίας.
Morgana, η Σεληνιακή Θεά
Αλλά ίσως ήταν η σχέση της Morgana με την Σελήνη που την έκανε πιο αγαπητή στους Κέλτες. Ως Σεληνιακή Θεά, ενσάρκωνε τους Κύκλους της Ζωής και του θανάτου και λέγεται ότι οδηγούσε τις ψυχές των αναχωρημένων στη μετά θάνατον ζωή. Η ομορφιά και η χάρη της θεωρήθηκαν ως αντανακλάσεις της απαλής λάμψης της Σελήνης και η παρουσία της έφερε παρηγοριά και αγαλλίαση σε όλους όσους την κοίταζαν.
Η Morgana συχνά περιγράφεται ως σαγηνευτική, χρησιμοποιώντας την ομορφιά και τη μαγεία της για να δελεάσει και να παγιδεύσει όσους διέσχισαν το μονοπάτι της. Αλλά ήταν επίσης προστάτιδα, υπερασπιζόμενη τους ακολούθους της από το κακό και χρησιμοποιώντας τη δύναμή της για να δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας και προστασίας. Με αυτόν τον τρόπο, η Morgana ενσάρκωνε την πολυπλοκότητα και τη δυαδικότητα του θηλυκού Θείου, τόσο δελεαστικού όσο και θρεπτικού, ισχυρού και προστατευτικού.
Μια από τις πιο διάσημες ιστορίες για τη Morgana προέρχεται από το μύθο του βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης. Σε αυτή την ιστορία, η Morgana απεικονίζεται ως η ετεροθαλής αδελφή του βασιλιά Αρθούρου και μια ισχυρή μάγισσα από μόνη της. Συχνά απεικονίζεται ως η κακιά της ιστορίας, χρησιμοποιώντας τη μαγεία της για να ματαιώσει τις προσπάθειες του Αρθούρου και των ιπποτών του.
Morgana, η άγνωστη πτυχή
Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά της Morgana σε αυτή την ιστορία, η οποία συχνά παραβλέπεται. Σε ορισμένες εκδοχές του θρύλου, η Morgana απεικονίζεται ως γυναίκα που είναι βαθιά πληγωμένη από τις ενέργειες των ανδρών γύρω της. Την αποφεύγουν και την αγνοούν τόσο ο αδελφός της, βασιλιάς Αρθούρος, όσο και οι ιππότες που τον υπηρετούν. Σε αυτή την ερμηνεία της ιστορίας, οι κακεντρεχείς πράξεις της Morgana θεωρούνται ως αντίδραση στον πόνο και την απομόνωση που αισθάνεται, παρά ως αντανάκλαση του εγγενούς κακού μέσα της.
Στις σύγχρονες παραδόσεις της Wicca και του Παγανισμού εν γένει, η Morgana θεωρείται συχνά ως σύμβολο της δύναμης και της δύναμης του θηλυκού Θείου. Αντιπροσωπεύει τη μαγεία και το μυστήριο του φυσικού κόσμου και οι διδασκαλίες της θεωρούνται πηγή σοφίας και έμπνευσης για όσους επιδιώκουν να συνδεθούν με τη Γη και την Σελήνη.
Πολλοί σύγχρονοι ακόλουθοι της Wicca και Παγανιστές βλέπουν τη Morgana ως Θεά της μεταμόρφωσης και της αλλαγής, προτρέποντάς μας να αγκαλιάσουμε τους κύκλους της Ζωής και του Θανάτου και να αναζητήσουμε νέα ξεκινήματα και ευκαιρίες. Η ικανότητά της να μεταμορφώνεται σε διαφορετικά πλάσματαθεωρείται ως μεταφορά για τη δική μας ικανότητα προσαρμογής και αλλαγής ενόψει των προκλήσεων της ζωής.
Ως Θεά της Θάλασσας, η Morgana θεωρείται επίσης ως ένα ισχυρό σύμβολο του βάθους του δικού μας υποσυνείδητου. Η τεράστια έκταση του ωκεανού χρησιμοποιείται συχνά ως μεταφορά για το ασυνείδητο μυαλό, με τα κύματα να αντιπροσωπεύουν την άμπωτη και τη ροή των συναισθημάτων και των σκέψεών μας. Επικαλούμενοι τη Morgana, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το βαθύ πηγάδι της διαίσθησης και της σοφίας και να αντλήσουμε από τη δύναμή της για να μας καθοδηγήσει μέσα από τις καταιγίδες και τις αβεβαιότητες της ζωής.
Σε πολλές τελετουργίες της Wicca και του Παγανισμού, η Morgana τιμάται με προσφορές θαλασσινού αλατιού, κοχυλιών και άλλων αντικειμένων που σχετίζονται με τον ωκεανό. Η παρουσία της συχνά επικαλείται κατά τη διάρκεια τελετουργιών μετάβασης και επετείων μετάβασης, καθώς η καθοδήγησή της μπορεί να μάς βοηθήσει να πλοηγηθούμε στα άγνωστα νερά της αλλαγής.
Είτε θεωρείται σαγηνευτική, μάγισσα είτε προστάτιδα θεότητα, η Θεά Morgana παραμένει μια ισχυρή και δελεαστική φιγούρα στις σύγχρονες παγανιστικές παραδόσεις και στη Wicca. Η σχέση της με το φεγγάρι και τη θάλασσα την καθιστά σύμβολο των συνεχώς μεταβαλλόμενων κύκλων ζωής και της μεταμορφωτικής δύναμης του φυσικού κόσμου. Μέσω της μαγείας και της σοφίας της, μπορούμε να βρούμε παρηγοριά και καθοδήγηση εν μέσω των αβεβαιοτήτων της ζωής και να πλοηγηθούμε στις φουρτουνιασμένες θάλασσες του εσωτερικού μας κόσμου με αυτοπεποίθηση και χάρη.
Πηγές:
- «The Encyclopedia of Celtic Mythology and Folklore» της Patricia Monaghan
- «The Goddesses and Gods of Old Europe» της Marija Gimbutas
- «The Witch’s Book of Shadows» της Phyllis Curott
- «The Element Encyclopedia of 5000 Spells» της Judika Illes
- «The Pagan Book of Living and Dying» των Starhawk και Macha NightMare
+ There are no comments
Add yours