Ο πρώτος ναός προς τιμήν του Πάνα και του Δία στην Ελλάδα είναι πλέον πραγματικότητα! Το Σάββατο 8 Μαρτίου 2025, στην καρδιά της Αρκαδίας στην «Γη του Πανός».
Η «Γη του Πανός» είναι ένας χώρος αφιερωμένος στην ελληνική παράδοση και την Πατρώα Θρησκεία, όπου πραγματοποιούνται τελετές, εορτές και εκδηλώσεις που σχετίζονται με την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής λατρείας. Βρίσκεται στην Αρκαδία, περιοχή άμεσα συνδεδεμένη με τη λατρεία του Πάνα, καθώς ο θεός αυτός είχε εκεί τις ρίζες του και θεωρούνταν ιδιαίτερα σημαντικός στην τοπική μυθολογία και θρησκευτική πρακτική.
Η σημασία της «Γης του Πανός» έγκειται στο ότι λειτουργεί ως ένας φυσικός χώρος επανασύνδεσης με την παράδοση, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους ακολουθούν την Πατρώα Θρησκεία να τελούν λατρευτικές πρακτικές σε έναν χώρο που σέβεται τις αρχές τους. Η επιλογή της τοποθεσίας για την ανέγερση του ναού του Πάνα και του Δία δεν είναι τυχαία, καθώς η Αρκαδία υπήρξε κέντρο της λατρείας του Πάνα ήδη από την αρχαιότητα και έτσι ήταν στη «Γη του Πανός» που φιλοξένησε τα θυρανοίξια του πρώτου σύγχρονου ναού αφιερωμένου στις δύο αυτές μεγάλες θεότητες του ελληνικού πανθέου.
Ένας ναός αντάξιος της ιστορίας του τόπου
Η ανέγερση του ναού έγινε σε ιδιωτική έκταση στο χωριό Καλλιάνι Γορτυνίας, του Μανώλη Χελιώτη, γιατρού από τη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος κατέχει τον περιφραγμένο χώρο 170 στρεμμάτων, κοντά στο χωριό. Πρόκειται για έναν χώρο αφιερωμένο στη λατρεία των θεών της ελληνικής παράδοσης, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της Πατρώας Θρησκείας.
Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε μετά από πολυετή προσπάθεια και υποστήριξη από κοινότητες που τιμούν την αρχαία ελληνική θρησκεία. Στα θυρανοίξια παρευρέθηκαν αρκετές Ελληνικές ομάδες που στήριξαν το έργο αυτό.
Η σημασία του ναού και η φιλοσοφία της Πατρώας Θρησκείας
Η Πατρώα Θρησκεία, ή αλλιώς η ελληνική εθνική θρησκεία, είναι η συνέχεια της αρχαίας ελληνικής λατρείας, επικεντρωμένη στη σύνδεση του ανθρώπου με το θείο μέσα από την τάξη της φύσης, την αρμονία και την αρετή. Οι θεοί στην ελληνική παράδοση δεν είναι υπερβατικές οντότητες που απαιτούν υποταγή, αλλά αρχετυπικές δυνάμεις που καθρεφτίζουν τις αρχές του σύμπαντος και της ζωής. Ο άνθρωπος, μέσω της λατρείας, επιδιώκει να εναρμονιστεί με αυτές τις δυνάμεις, να επιτύχει την αρετή και την ισορροπία.
Ο Πάνας, ως θεός της φύσης, της γονιμότητας και της άγριας ζωής, εκπροσωπεί την ατίθαση, αυθόρμητη πλευρά του κόσμου, την ανεξέλεγκτη αλλά γόνιμη ενέργεια που κινεί τη ζωή. Αντίστοιχα, ο Δίας, ως υπέρτατος θεός της τάξης, της δικαιοσύνης και του Κοσμικού Νόμου, αντιπροσωπεύει την ισορροπία, τη σοφία και την επιβολή των φυσικών νόμων. Η συνύπαρξή τους στο ίδιο ιερό συμβολίζει τη σύνθεση των αντιθέτων και την αρμονική πορεία της ύπαρξης.
Ο ναός αυτός δεν είναι απλώς ένα μνημείο, αλλά ένας χώρος όπου οι πιστοί μπορούν να συνδεθούν με τις αρχές αυτές, να τελέσουν ιεροπραξίες και να τιμήσουν τους θεούς σύμφωνα με τις παραδοσιακές πρακτικές. Είναι μια εστία για όσους αναζητούν την επανασύνδεση με τις ρίζες τους και μια ζωντανή απόδειξη ότι η ελληνική παράδοση δεν ανήκει στο παρελθόν, αλλά συνεχίζει να εμπνέει και να καθοδηγεί ανθρώπους σήμερα.
Θυρανοίξια και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν
Η ημέρα των εγκαινίων ήταν μια πραγματική γιορτή! Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να τιμήσει τους θεούς, να παρακολουθήσει τις ιεροπραξίες και να νιώσει τη σύνδεση με τη γη και την παράδοση. Οι ιερείς και ιέρειες των συμμετεχουσών ομάδων πραγματοποίησαν τελετουργίες ευχαριστίας προς τους θεούς, ενώ η ατμόσφαιρα γέμισε με ύμνους και προσφορές.
Ωστόσο, η ανέγερση του ναού δεν ήταν χωρίς προκλήσεις. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την τοπική εκκλησία και συντηρητικούς κύκλους που θεωρούν ότι η αναβίωση της αρχαιοελληνικής λατρείας απειλεί τη θρησκευτική ηγεμονία του Χριστιανισμού στην Ελλάδα. Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως εξέφρασε δημοσίως την αντίθεσή του, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία ως «παγανιστική παρέκκλιση» και καλώντας τους πιστούς να απέχουν από τέτοιες «αποκλίσεις». Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναπαρήγαγαν τις αντιδράσεις αυτές, δημιουργώντας ένα κλίμα έντασης πριν τα εγκαίνια.
Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρενέβη, ζητώντας διευκρινίσεις για τη νομιμότητα της ανέγερσης του ναού, ενώ υπήρξαν και νομικές προκλήσεις σχετικά με τη χρήση του χώρου. Αν και ο ναός βρίσκεται σε ιδιωτική έκταση και δεν εμπίπτει στις διατάξεις περί δημόσιων λατρευτικών χώρων, η ύπαρξή του έφερε στο προσκήνιο τα ερωτήματα περί αναγνώρισης της Πατρώας Θρησκείας στην Ελλάδα.
Το ΥΣΕΕ και η νομική αναγνώριση της Πατρώας Θρησκείας
Η ίδρυση του Υπάτου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών (ΥΣΕΕ) το 1997 υπήρξε καθοριστική για την προώθηση της αναγνώρισης της ελληνικής εθνικής θρησκείας. Το ΥΣΕΕ δραστηριοποιήθηκε σε νομικό και κοινωνικό επίπεδο, διεκδικώντας το δικαίωμα των Ελλήνων να λατρεύουν τις παραδοσιακές τους θεότητες ελεύθερα.
Έπειτα από δεκαετίες αγώνα, το 2017 η ελληνική Πολιτεία αναγνώρισε επίσημα την ελληνική εθνική θρησκεία ως «γνωστή θρησκεία», δίνοντας της νομική υπόσταση και επιτρέποντας τη δημιουργία επίσημων λατρευτικών χώρων. Αυτή η αναγνώριση άνοιξε τον δρόμο για την ανέγερση ναών, όπως αυτός του Πάνα και του Δία, και επέτρεψε στις κοινότητες να λειτουργούν χωρίς νομικά εμπόδια.
Από την άλλη, το ΥΣΕΕ Κύπρου είχε εκδώσει το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟ 2/25.02.2025 με το οποίο επιλέγει να κρατήσει αποστάσεις αναφέροντας και προτρέποντας:
«Τέλος, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα και για λόγους ιστορικής καταγραφής: Αποστασιοποιούμαστε από αυτές τις ενέργειες και μελετούμε προσεκτικά αν υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από αυτές.
Παροτρύνουμε δε τους φίλους και υποστηρικτές μας να κινηθούν με υπευθυνότητα.»
Ένα βήμα μπροστά για την Πατρώα Θρησκεία
Η δημιουργία αυτού του ναού είναι ένα κομβικό σημείο για την αναβίωση της ελληνικής θρησκείας. Σε μια χώρα όπου η ανεξιθρησκεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, η ανέγερση ενός χώρου λατρείας για τις πατροπαράδοτες θεότητες αποτελεί όχι μόνο μια πράξη πίστης αλλά και μια δήλωση ελευθερίας.
Ο ναός του Πανός και του Δία στέκει πλέον στην Αρκαδία, αντηχώντας το κάλεσμα των θεών σε όσους θέλουν να τους τιμήσουν. Το μέλλον ανήκει σε όσους τολμούν να κρατήσουν ζωντανή την κληρονομιά τους. Και αυτός ο ναός είναι μόνο η αρχή!
Σημασία της ημέρας που έγιναν τα Θυρονοίξια
Το Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών, ήδη από το 2020 μ.α.χ.χ., έχει καθιερώσει την 8η Μαρτίου – ημερομηνία της δολοφονίας της Υπατίας – ως Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εθνικών, τιμώντας τα θύματα της θρησκευτικής καταστολής από την Ορθοδοξία, η οποία παραμένει αμετανόητη έως σήμερα.
Οπότε η τελετή αλλά και η μεγάλη εκδήλωση με εκατοντάδες συμμετέχοντες πιστούς στέλνει ένα μήνυμα παρουσίας και συνεχιζόμενης δράσης που δεν θα σταματήσει αλλά θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση και θα συνεχίσουμε με ενημερώσεις. Μείνετε συντονισμένοι!
Όλες οι εικόνες είναι από την σελίδα στο facebook της ομάδας “ΟΦΙΩΝ – Ιεροπρακτικός Κύκλος“
+ There are no comments
Add yours