William Blake: Ο οραματιστής ποιητής και καλλιτέχνης


Ο William Blake (1757–1827) κατέχει μια μοναδική θέση στην ιστορία της τέχνης και της λογοτεχνίας. Ποιητής, ζωγράφος και χαράκτης, ο Blake συνδύασε αυτούς τους κλάδους για να δημιουργήσει έργα με βαθύ πνευματικό, φιλοσοφικό και καλλιτεχνικό ύφος. Τα οράματά του – κυριολεκτικά και μεταφορικά – καθοδήγησαν τη δημιουργική του διαδικασία, με αποτέλεσμα ένα σύνολο έργων που συνεχίζει να ιντριγκάρει και να εμπνέει.

Πρώιμη Ζωή και Εκπαίδευση

Γεννημένος στο Λονδίνο στις 28 Νοεμβρίου 1757, ο William Blake έδειξε από νωρίς σημάδια καλλιτεχνικού ταλέντου. Σε ηλικία δέκα ετών άρχισε να σχεδιάζει σκίτσα εμπνευσμένα από την κλασική αρχαιότητα και τη γοτθική τέχνη. Οι γονείς του, αναγνωρίζοντας την ικανότητά του, τον έγραψαν σε μια σχολή σχεδίου και αργότερα τον μαθήτευσαν στον James Basire, έναν χαράκτη. Υπό την κηδεμονία του Basire, ο Blake ανέπτυξε τις τεχνικές δεξιότητες που θα υποστήριζαν τις καινοτόμες τεχνικές χαρακτικής του.
Τα χρόνια διαμόρφωσης του Blake σημαδεύτηκαν από οραματικές εμπειρίες. Ισχυρίστηκε ότι έβλεπε αγγέλους, πνεύματα, ακόμη και ιστορικές προσωπικότητες όπως ο προφήτης Ιεζεκιήλ. Αυτές οι εμπειρίες επηρέασαν βαθιά τη δημιουργική του ματιά, ενσταλάzοντάς του μια δια βίου πίστη στη διασταύρωση του υλικού και του θείου.

Καλλιτεχνική Φιλοσοφία

william blake art divineΗ καλλιτεχνική φιλοσοφία του Blake ήταν επαναστατική για την εποχή του. Απέρριψε τον ορθολογισμό και τον υλισμό του Διαφωτισμού, πιστεύοντας αντ’ αυτού στην υπεροχή της φαντασίας και της πνευματικής αλήθειας. Δήλωσε περίφημα: «Πρέπει να δημιουργήσω ένα σύστημα, διαφορετικά θα σκλαβωθώ το σύστημα ενός άλλου». Αυτό το ήθος διαποτίζει το έργο του, το οποίο συχνά αψηφά τις συμβατικές κατηγορίες.
Ο Blake έβλεπε την τέχνη και την ποίηση ως εργαλεία για την πρόσβαση σε ανώτερες αλήθειες. Εμπνεύστηκε από διάφορες πηγές, όπως τη Βίβλος, τον Δάντης, τον Μίλτον και την αρχαία μυθολογία. Ωστόσο, ερμήνευσε εκ νέου αυτές τις επιρροές μέσω του μοναδικού πνευματικού του φακού, δημιουργώντας μια κοσμολογία που ήταν τόσο προσωπική όσο και καθολική.

Η Εικαστική Τέχνη του Blake

Ο Blake ήταν πρωτοπόρος στο συνδυασμό κειμένου και εικόνας, παράγοντας έργα που ήταν τόσο οπτική τέχνη όσο και λογοτεχνία. Ανέπτυξε μια τεχνική που ονόμασε «φωτιζόμενη εκτύπωση», η οποία περιλάμβανε χάραξη κειμένου και εικονογραφήσεων σε χάλκινες πλάκες επικαλυμμένες με υλικό ανθεκτικό στα οξέα. Μετά τη χάραξη, οι πλάκες τυπώθηκαν και χρωματίστηκαν στο χέρι, δημιουργώντας έργα με πλούσια λεπτομέρεια και ζωηρά χρώματα.
Τα φωτισμένα βιβλία του Blake, όπως τα Songs of Innocence and of Experience (1789–1794) και The Marriage of Heaven and Hell (1790–1793), είναι αριστουργήματα αυτής της τεχνικής. Αυτά τα έργα θολώνουν τη γραμμή μεταξύ εικαστικής και λογοτεχνικής τέχνης, με το κείμενο και τις εικόνες να είναι περίπλοκα αλληλένδετα για να μεταφέρουν περίπλοκες ιδέες.

Μείζονα Έργα

William blake art occultSongs of Innocence and of Experience
Αυτή η ποιητική συλλογή είναι ένας διαλογισμός για τις δυαδικότητες της ανθρώπινης ύπαρξης – αθωότητα και εμπειρία, χαρά και λύπη, αγνότητα και διαφθορά. Οι εικονογραφήσεις που συνοδεύουν ενισχύουν τα θέματα των ποιημάτων, με απεικονίσεις ποιμαντικής γαλήνης στα Songs of Innocence και πιο σκοτεινές, πιο χαοτικές εικόνες στα Songs of Experience. Εμβληματικές πλάκες όπως το «The Tyger» και το «The Chimney Sweeper» αντιπαραθέτουν την παιδική απλότητα με βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα.
william blake art mysticismThe Marriage of Heaven and Hell
Αυτό το έργο είναι μια τολμηρή εξερεύνηση των αντιθέσεων, που συνδυάζει κείμενο και εικόνες για να αμφισβητήσει τις παραδοσιακές ηθικές και θρησκευτικές συμβάσεις. Οι εικονογραφήσεις του Blake σε αυτό το κομμάτι είναι φλογερές και δυναμικές, αντανακλώντας τον επαναστατικό τόνο του κειμένου. Οι διάσημοι αφορισμοί του έργου, όπως «Ο δρόμος της υπερβολής οδηγεί στο παλάτι της σοφίας», συνοδεύονται από ζωντανές, απόκοσμες σκηνές.

The Dance of Albion

william blake art spiritualityΈνας γυμνός νέος, εν μέρει φιγούρα Χριστού, εν μέρει Βιτρούβιος, στέκεται σε έναν βράχο, παραμερίζοντας τα εγκόσμια δεσμά για να χαιρετήσει τη λαμπερή αυγή. Γνωστό και ως Albion Rose ή Glad Day, και υπάρχει ως σχέδιο, χαρακτικο, έγχρωμο χαρακτικό και ακουαρέλα, αυτή η ουτοπική εικόνα χρονολογείται από το 1780: η Αμερικανική Επανάσταση βρισκόταν στο μέσο της ροής. Ο Blake είχε παγιδευτεί σε έναν όχλο του δρόμου στις αντικαθολικές ταραχές του Γκόρντον. Το Albion είναι το αρχαίο όνομα για τη Βρετανία και είναι κεντρικό στη μυθολογία του Blake, μέσω των τεσσάρων Zoas του (χαρακτήρες που ονομάζονται Urizen, Tharmas, Luvah, Urthona), που δημιουργήθηκαν από την πτώση του Albion, που είναι άγνωστοι σε όλους εκτός από τους πιο σκληροπυρηνικούς θαυμαστές του Blake.

Jerusalem

william blake art magickΈνα από τα πιο φιλόδοξα έργα του Blake, η Ιερουσαλήμ είναι ένα σύνθετο, προφητικό ποίημα που συνοδεύεται από περίτεχνες εικονογραφήσεις. Η αφήγηση διερευνά θέματα λύτρωσης, πτώσης της ανθρωπότητας και αποκατάστασης της ενότητας. Οι πλάκες του είναι γεμάτες με περίπλοκα σχέδια, όπως φιγούρες, κοσμικά τοπία και συμβολικές μορφές. Το ποίημα ανοίγει “And did those feet in ancient time” εμφανίστηκε στον πρόλογο του επικού ποιήματος του Blake “Milton”. Ένας ριζοσπάστης χριστιανός, ο Blake μπορεί να επιτίθεται στην ορθοδοξία (ακολουθώντας αυστηρό δόγμα) ή τη βιομηχανία με τη φράση “dark Satanic Mills”, που θεωρείται εν μέρει ότι αναφέρεται στους αλευρόμυλους Albion στο Lambeth, που κάηκαν θεαματικά το 1791. Από τις αμέτρητες αναφορές στη λαϊκή κουλτούρα, η ταινία Chariots of Fire κερδίζει επειδή δανείστηκε ως τίτλος την πιο συγκινητική φράση του ποιήματος. Η Ιερουσαλήμ είναι επίσης το τελευταίο προφητικό βιβλίο του Blake. Στην προμετωπίδα του, μια φιγούρα που φέρει μια μυστηριώδη σφαίρα μας προσκαλεί μέσα από μια πόρτα, σαν να μπούμε στο ποίημα ή προς τον ίδιο τον θάνατο.

 The Ghost of a Flea

william blake art spiritualityΜε εμμονή με το υπερφυσικό, ο Blake ισχυρίστηκε ότι έβλεπε οράματα από την παιδική του ηλικία. Αυτός και ο φίλος του αστρολόγος John Varley προσπαθούσαν να καλέσουν πνεύματα. Αυτό το τερατώδες πλάσμα εμφανίστηκε στον Μπλέικ σε μια seance, δηλώνοντας ότι όλοι οι ψύλλοι κατοικούνταν από ψυχές ανθρώπων που ήταν «από τη φύση τους αιμοδιψείς σε υπερβολικό βαθμό». Το φολιδωτό, πλάσμα-Βαμπίρ  κρατάει ένα φλιτζάνι για να πιει αίμα. Οι κουρτίνες ανάμεσα στις οποίες στέκεται προσθέτουν δράμα. Βαμμένο με την ειδική μέθοδο τέμπερας του Blake αναμεμειγμένο με φύλλα χρυσού σε ξύλο, έχει διαστάσεις μόνο 214 x 162 mm. Ο κόσμος της τέχνης της εποχής του Μπλέικ υπέθεσε ότι ήταν τρελός.

Η σειρά Great Red Dragon

red dragon blake artΟι ακουαρέλας του Blake εμπνευσμένοι από το Βιβλίο της Αποκάλυψης είναι μερικά από τα πιο εντυπωσιακά έργα του. Ο τιτλούχος δράκος απεικονίζεται ως μια πανύψηλη, μυώδης φιγούρα που ενσαρκώνει τη δύναμη και την απειλή. Αυτές οι εικόνες, όπως ο μεγάλος κόκκινος δράκος και η γυναίκα ντυμένη με τον ήλιο, μεταφέρουν μια αίσθηση κοσμικής πάλης και αποκαλυπτικού μεγαλείου.

Το πνευματικό όραμα του Blake
Η τέχνη του Blake είναι αδιαχώριστη από την πνευματικότητά του. Έβλεπε τον εαυτό του ως προφήτη και πίστευε ότι τα οράματά του τον συνέδεαν με τη θεία αλήθεια. Τα έργα του συχνά απεικονίζουν μια κοσμική πάλη μεταξύ των δυνάμεων του φωτός και του σκότους, με την ανθρωπότητα να βρίσκεται στη μέση.

Η πνευματική κοσμοθεωρία του Blake επηρεάστηκε από τον χριστιανικό μυστικισμό, τον γνωστικισμό και τον ρομαντισμό. Απέρριψε την οργανωμένη θρησκεία, επικρίνοντας την υποκρισία και το δόγμα της, ωστόσο εμπνεύστηκε βαθιά από τη Βίβλο. Η επανερμηνεία βιβλικών θεμάτων, όπως η πτώση και η λύτρωση της ανθρωπότητας, είναι κεντρική στο έργο του.

Ο Blake ανέπτυξε επίσης μια περίπλοκη προσωπική μυθολογία. Οι χαρακτήρες του, όπως ο Albion, ο Los και ο Urizen, αντιπροσωπεύουν αρχετυπικές δυνάμεις στην ανθρώπινη ψυχή και τον κόσμο. Ο Urizen, για παράδειγμα, συμβολίζει τη λογική και τον περιορισμό, που συχνά απεικονίζεται ως μια τυραννική φιγούρα σε αντίθεση με τη δημιουργική ενέργεια του Los.

Θέματα στην Τέχνη του Blake

Δυαδικότητα

Το έργο του Blake διερευνά συχνά δυαδικότητες – αθωότητα έναντι εμπειρίας, πνεύμα εναντίον ύλης, χάος εναντίον τάξης. Έβλεπε αυτές τις αντιθέσεις ως ουσιαστικές για την ύπαρξη, τονίζοντας την ανάγκη για ισορροπία και αρμονία.

Φαντασία

Για τον Blake, η φαντασία ήταν η υψηλότερη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, ένα μέσο πρόσβασης στη θεϊκή αλήθεια. Η τέχνη του εξυμνεί το δημιουργικό πνεύμα, απεικονίζοντας συχνά ποιητές, καλλιτέχνες και οραματιστές ως ηρωικές φιγούρες.

Επανάσταση

Ο Blake ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ατομικής ελευθερίας και ένθερμος επικριτής της καταπίεσης. Τα έργα του συχνά αμφισβητούν την εξουσία, θρησκευτική, πολιτική ή πνευματική. Η φιγούρα του Orc, σύμβολο της εξέγερσης και της νεανικής ενέργειας, ενσαρκώνει αυτό το θέμα.

Η Φύση και το Θείο

art blake occultΟ Blake είδε τον φυσικό κόσμο ως εκδήλωση θεϊκής ενέργειας. Η τέχνη του συχνά απεικονίζει τη φύση ως ζωντανή και εμποτισμένη με πνευματική σημασία.

Το έργο του William Blake ήταν σε μεγάλο βαθμό παραγνωρισμένο κατά τη διάρκεια της ζωής του, απορρίφθηκε από πολλούς ως εκκεντρικό ή σκοτεινό. Ωστόσο, η επιρροή του αυξήθηκε τον 19ο και τον 20ο αιώνα, καθώς ο ρομαντισμός και ο μοντερνισμός αγκάλιασαν την οραματική του προσέγγιση. Σήμερα, ο Blake φημίζεται ως προπομπός κινημάτων όπως ο Συμβολισμός, ο Σουρεαλισμός και η ψυχεδελική τέχνη της δεκαετίας του 1960.

Η ενσωμάτωση κειμένου και εικόνας του Blake είχε επίσης βαθιά επίδραση στις γραφικές τέχνες, επηρεάζοντας τα πάντα, από την εικονογράφηση βιβλίων μέχρι τα σύγχρονα κόμικς. Η έμφαση που δίνει στη φαντασία και την πνευματική αλήθεια έχει απήχηση σε καλλιτέχνες και συγγραφείς διαφορετικών κλάδων.

Η τέχνη του William Blake αψηφά την εύκολη κατηγοριοποίηση, που υπάρχει στο σημείο τομής της ποίησης, της ζωγραφικής και του μυστικισμού. Τα φωτισμένα βιβλία, τα προφητικά του έργα και οι οραματιστικοί πίνακές του αποτελούν διαρκή μαρτυρία της πίστης του στη δύναμη της φαντασίας να ξεπερνά τα εγκόσμια και να έχει πρόσβαση στο θείο. Αν και έζησε και εργάστηκε στο περιθώριο της κοινωνίας, η ιδιοφυΐα του Blake έχει εξασφαλίσει τη θέση του ως ένας από τους πιο καινοτόμους και πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της ιστορίας.

Γιορτάζοντας την κληρονομιά του Blake, μας υπενθυμίζεται η μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης να αμφισβητεί τις συμβάσεις, να αποκαλύπτει κρυμμένες αλήθειες και να εμπνέει γενιές. Ο ίδιος ο Blake θα μπορούσε να το έθεσε καλύτερα: «Εάν οι πόρτες της αντίληψης καθαρίζονταν, όλα θα φαινόταν στον άνθρωπο όπως είναι: άπειρα».

Πηγές: 

 

Ίσως σε ενδιαφέρει

Έγραψε επίσης

+ There are no comments

Add yours