Από όλα τα πλάσματα του Αλλόκοσμου, ο Ακέφαλος καβαλάρης είναι, θαρρώ, το πιο ταιριαστό με την επικείμενη γιορτή του Halloween και του Samhain. H θρυλική αυτή μορφή απαντάται στις παραδόσεις της Ευρώπης, τουλάχιστον από το Mεσαίωνα και μετά, σε αρκετές περιοχές και με διάφορες παραλλαγές. Κάποιες φορές εμφανίζεται χωρίς το κεφάλι του καβάλα στο εξίσου τρομακτικό του άλογο ψάχνοντάς το, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το κρατάει ανά χείρας.
Ιρλανδική Παράδοση
Ίσως ο πιο διάσημος ακέφαλος καβαλάρης είναι αυτός που γνωρίσαμε μέσα από το animation “The Adventures of Ichabod and Mr. Toad” της Disney, καθώς και από την ταινία Sleepy Hollow του Tim Burton. Αυτή η εκδοχή του ακέφαλου καβαλάρη είναι ένα Dullahan, ένα Αλλοκοσμικό πλάσμα της περιοχής της Ιρλανδίας, η ονομασία του οποίου σημαίνει σκοτεινό άτομο. Πρόκειται για ένα όνομα που αναφέρεται στην κατηγορία των Αλλοκοσμικών πλασμάτων που χαρακτηρίζονται ως Hobgoblin και ανήκουν στα κακοπροαίρετα όντα του Αλλόκοσμου.
Ο Dullahan κρατάει στο ένα του χέρι ένα μαστίγιο καμωμένο από ανθρώπινη σπονδυλική στήλη και στο άλλο του χέρι το κεφάλι του και καλπάζει πάνω στο εξίσου τρομακτικό του άλογο μέσα στη νύχτα. Αν σταματήσει να καλπάζει και ονοματίσει κάποιον τότε αυτός πεθαίνει αυτομάτως. Σε κάποιες άλλες εκδοχές ο Dullahan οδηγεί μια μαύρη άμαξα, γνωστή ως άμαξα του θανάτου Cóiste Bodhar η οποία άπαξ και σταλεί στον κόσμο μας δε φεύγει ποτέ χωρίς κάποιον να πάρει. Συνήθως εμφανίζεται στον άνθρωπο που έχει έρθει η ώρα του να περάσει στην χώρα των νεκρών ή στους κοντινούς του ανθρώπους. Μια τέτοια άμαξα είδε ο Skroutz στο τρίτο του όραμα αν θυμάστε. Τη συναντάμε ακόμη στη συλλογή ιστοριών “Folk tales of Ireland” W.B. Yeats. Με τη μαύρη άμαξα του θανάτου σχετίζονται επίσης οι Banshees οι οποίες μπορεί να τη συνοδεύουν. Σύντομα θα μιλήσουμε και γι’ αυτές σε επόμενο άρθρο!
Σκωτική Παράδοση
Στη Σκωτία ο ήχος από τον καλπασμό ενός αλόγου αργά τη νύχτα υπό μυστηριώδεις συνθήκες έφερνε στο νου των ανθρώπων τον φόβο του Ακέφαλου Καβαλάρη, ο οποίος θεωρούταν οιωνός άμεσου θανάτου εντός της οικογένειας. Η πιο γνωστή ιστορία της περιοχής που σχετίζεται με το μύθο του ακέφαλου καβαλάρη, θέλει ένα άνθρωπο εν ονόματι Ewen να αποκεφαλίζεται σε μάχη μεταξύ φατριών. Ο αποκεφαλισμένος Ewen μαζί με το εξίσου αποκεφαλισμένο άλογο του τριγυρίζουν πλέον ως προάγγελοι θανάτου στοιχειώνοντας τα μέρη.
Στην Σκωτική Παράδοση υπάρχει και η Άμαξα του Θανάτου την οποία μπορεί να συναντήσει κάποιος -αν και καλύτερα όχι- στους δρόμους του Εδιμβούργου και του Royal Mile ή να την εντοπίσει τους ουρανούς τη νύχτα με την ονομασία κάρο της κολάσεως, η οποία φυσικά μαζεύει ψυχές.
Ουαλική Παράδοση
Στην Ουαλία κυκλοφορούν αρκετές ιστορίες με ακέφαλους άντρες αλλά και γυναίκες που σπέρνουν τον τρόμο καβάλα στα άλογά τους. Η Fenyw heb un pen, ακέφαλη γυναίκα εμφανίζεται καβάλα στο Ceffyl heb un pen, επίσης ακέφαλο άλογό της. Το Bryn Hall στο Llanymawddwy λέγεται ότι ήταν στοιχειωμένο από έναν ακέφαλο καβαλάρη. Για να ελευθερωθεί ο τόπος από το στοίχειωμα έπρεπε ένας από του υπηρέτες να διακρίνει ένα μήνυμα από τον Καβαλάρη, το οποίο θα οδηγούσε στον προσδιορισμό της θέσης ενός θαμμένου παιδιού, το οποίο λέγεται πως ήταν νόθος γόνος του Λόρδου Bryn.
Γερμανική Παράδοση
Στη Δυτική Γερμανία, στην περιοχή γύρω από τον ποταμό Ρήνο, υπάρχουν αρκετές ιστορίες για τον ακέφαλο καβαλάρη. Στις εκδοχές του θρύλου που συναντούμε εδώ πνεύματα νεκρών ή πτώματα ατόμων που έχουν εν μέρει επιστρέψει εν ζωή για να στοιχειώσουν τους ζωντανούς, τα οποία περιπλανιούνται στον κόσμο μας μέχρι να εξιλεωθούν οι αμαρτίες τους. Καμμιά φορά αυτό γινόταν ευεργετώντας κάποιον άγνωστο. Όταν ο ενεργηθείσας ήθελε να δείξει την ευγνωμοσύνη του, αντί να τείνει το χέρι του, μοιραζόταν με το πλάσμα αυτό ένα κλαδί το οποίο έπαιρνε την κατάρα και μαραινόταν αντί να πεθάνει ο άγνωστος. Der Kopflose Reiter, όπως λέγεται ο ακέφαλος καβαλάρης έχει και μια άλλη εκδοχή στη γερμανική Παράδοση όπου περιφέρεται στους δρόμους για να βρει και να προειδοποιήσει όσους ζωντανούς βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο και να τιμωρήσει τους κακεντρεχείς ανθρώπους.
Αγγλική Παράδοση
Στον Αρθουριανό μύθο εμφανίζεται ενώπιων της αυλής του Αρθούρου η μορφή ενός πράσινου ιππότη ο οποίος προσκαλεί έναν άνδρα να τον χτυπήσει με το τσεκούρι του, προειδοποιώντας όλους θα πως χτυπήσει παρομοίως πριν την εκπνοή ενός χρόνου. Ο Gawain, ανιψιός του Αρθούρου αποδέχεται την πρόσκληση και αποκεφαλίζει τον πράσινο ιππότη με το τσεκούρι του. Ο Ακέφαλος ιππότης περιμαζεύει τα…κομμάτια του, δηλαδή το κεφάλι του και υπενθυμίζει στον ανεψιό την επιστροφή του, δίνοντας ραντεβού στο πράσινο ξωκλήσι. Ο πράσινος ιππότης είναι μια πολύ ιδιαίτερη μορφή στον Αρθουριανό μύθο που αξίζει να αναλυθεί σε ξεχωριστό άρθρο.
Παρατηρούμε πως αυτό το μοτίβο του ακέφαλου άντρα (σπανίως γυναίκας) που καλπάζει σε ένα μαύρο άλογο και λειτουργεί ως προάγγελος θανάτου συναντάται σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, και φυσικά μέσω των Παραδόσεων τους μεταφέρθηκε και στην Αμερική. Στην ουσία δεν είναι πλάσματα που φέρνουν τον θάνατο, αλλά τον αναγγέλλουν, τους ακολουθεί. Ως τέτοια έχουν μια εξέχουσα θέση την περίοδο που διανύουμε που ο θάνατος είναι το κυρίαρχο στοιχείο στον παγανιστικό κύκλο. Αλλά πέραν τούτου οι μορφές αυτές δρουν όλο το χρόνο τελώντας με συνέπεια το μακάβριο έργο τους!
Πηγές:
- Haggerty, Bridget. “The Dullahan – Ireland’s Headless Horseman”. Irish Culture and Customs. Retrieved 22 December 2021.
- The Dullahan Legend at Scary For Kids.
- Dullahan Website
- Jessica Traynor (23 October 2019). “How tales of the headless horseman came from Celtic mythology”. The Irish Times.
- Westropp, Thomas Johnson. “A Folklore Survey of County Clare: The Death Coach”. Clare County Library. Retrieved 15 September 2010.
- Jump up to:a b Locke, Tony (November 3, 2014). Mayo Folk Tales. History Press. ISBN 9780750961141.
- Traynor, Jessica. “How tales of the headless horseman came from Celtic mythology”. The Irish Times. Retrieved July 15, 2020.
- “Hell (n.)”. The Online Etymology Dictionary.
- Sampson, Wade (March 12, 2008). “The Magic of Darby O’Gill (Wade’s Wayback Machine)”. MousePlanet. Retrieved 15 September 2010.
- Raine, Kathleen (1990). Yeats the initiate: essays on certain themes in the work of W.B. Yeats. Rowman & Littlefield. p. 33. ISBN 978-0-389-20951-5. Retrieved 15 September 2010.
- “Headless Horseman”. Mythical Creatures Guide.
- “5 Famous Monsters That Are Way Scarier In Other Countries”. Cracked. 24 October 2012.
- Jump up to:a b Locke, Tony (2014). Mayo Folk Tales. The History Press. ISBN 978-0750961141.
- The Dullahan Archived 2012-01-03 at the Wayback Machine at Shee-eire.com
- MacKillop, James (2004). A Dictionary of Celtic Mythology. Oxford University Press. ISBN 9780198609674.
- Patrick, Katrina (2015-10-12). “The Headless Horseman”. The Scots Magazine. Retrieved 2024-05-03.
- Effie Rankin (2004), As a’ Braighe/Beyond the Braes: The Gaelic Songs of Allan the Ridge MacDonald, Cape Breton University Press. Pages 63–64.
- “Bryn Hall”. Mysterious Britain and Ireland. 11 September 2008. Retrieved 29 February 2024.
+ There are no comments
Add yours